Aarhus Borgerlige Skydeselskab

Pavillonen

Selskabets Pavillon på Ferdinandspladsen i Risskov, er opført i årene 1880-81, og bestod dengang af den nuværende Skjoldsal samt skydepladsen til Store Bane.


Pavillonen er tegnet af arkitekt V. Puck’s tegnestue, og opført af murermester Rosenberg efter tilbud på firetusindesyvhundrede kroner. Arkitektens honorarkrav lød på ethundredeogfemogtyve kroner, men blev dog nedsat til tooghalvfjerds og en halv krone.

Pavillonen er i årenes løb blevet udvidet flere gange. I 1992 blev det desværre nødvendigt at genopføre store dele af bygningen efter en påsat brand, hvilket til gengæld betyder, at den  i dag fremstår som en smuk, bevaringsværdig og velholdt bygning.

Foran bygningen er paradepladsen, der er dekorativt omkranset af gamle træer.

Bag bygningen ligger skydebanerne. De er i dag indhegnet, således ingen uvedkommende kan komme i skudlinien.

Pavillonen indeholder først og fremmest Skjoldsalen. Her afholdes alle selskabets festligheder og spisninger. Salen er blandt andet udsmykket med Skyttekongernes skjolde, og er et fantastisk flot selskabslokale.

Kongeskjoldene er en skik, der stammer fra 1934 (hundredåret for stiftelsen), hvor det blev bestemt, at årets Skyttekonge skulle lade udføre et skjold. Skjoldet skal symbolisere Skyttekongen selv og/eller hans gerning.

Efter særlig tilladelse fra Hofmarskallatet er Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s skjold også ophængt.

Den øvrige udsmykning i salen er antikke buster af monarker, et stort rigsvåben i hånddrevet kobber, samt selskabets fane. På væggene hænger endvidere tavler med angivelse af hvem der har været Skyttekonge, Fuglekonge, Bedste Skytte, Pokalvinder, Æresmedlem og formænd i tidens løb.

I den sydlige ende af Skjoldsalen ligger Chr. X salon. Denne salon er selskabets repræsentationslokale. Her mødes og underholder selskabets ledelse sig med selskabets gæster. Salonen er udsmykket med gamle billeder og fotos, og loftet er påmalet nogle meget smukke dekorationer.

I den nordlige ende af Skjoldsalen ligger arveprinds Ferdinands salon, i det daglige kaldet slyngelstuen. Det er her den mere løsslupne del af sammenkomsterne foregår, Her er der også rig mulighed for at nyde loftsdekorationerne. I dette lokale forefindes også pavillonens bar og køkken.

Pavillonen indeholder endvidere 3 skydeloger med standpladser til Fugleskydning (bane 5) Store Bane (banerne 1 og 2) Salonbanen (bane 3 og 4) samt garderobe, arkivrum og toiletter.